TISSNET 2020 GK Questions asked

Here are all 40 questions asked in TISSNET GK 2020. The level of GK Questions was moderate to Tough.

Around 25 questions are asked from GKmojo content.

1. Who is the Youngest PM in the world?
A. Boris Johnson
B. Sanna Marine
C. Justin Trudeau
D. Jacinda Arden

Answer: B. Sanna Marine

2. Which country is the largest source of SO2 Emitter in the world?
A. USA
B. India
C. China
D. Russia

Answer: C. China

3. The largest lift Irrigation project, Kaleshwaram Project is located in which state?

A. Tamilnadu
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer: C. Telangana

4. Araku Valley is situated in which Indian state?

A. Manipur
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Meghalaya

Answer: B. Andhra Pradesh

5. Which 2 gases react to deplete the Ozone layer?

A. Hydrogen and Carbon
B. Chlorine and Bromine
C. Chlorine and Oxygen
D. Nitrogen and Sulphur

Answer: B. Chlorine and Bromine

6. 1st Receipt of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

A. Geet Sethi
B. Karnam Malleshwari
C. Vishwanathan  Anand
D. Sachin Tendulkar

Answer: C. Vishwanathan Anand

7. Odd one Out:

A. PV Sindhu
B. Saina Nehwal
C. Jwala Gupta
D. Ashwani Nachappa

Answer:  D. Ashwani Nachappa

8. Odd one out:

A. Kiran Majumdar Shaw
B. Arundhati Bhattacharya
C. Anu Aga
D. Vandana Luthra

Answer:  B. Arundhari Bhattacharya

9. What was the order of recent Lok Sabha election 2019?

A. 17
B. 16
C. 15
D. 14

Answer: A. 17

10. Scheme subsumed under Ayushman Bharat Scheme?

A. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)
B. Senior citizen Health Insurance scheme (SCHIS)
C. None
D. Both

Answer: D. Both

11. How many Red Balls are there in Snooker?
A. 14
B. 10
C. 15
D. 11

Answer: C. 15

12. Agricultural shot is in

A. Cricket
B. Golf
C. Football
D. Polo

Answer: A. Cricket

13. “The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others”. is said by

A. Mother Teresa
B. Mahatma Gandhi
C. Nelson Mandela
D. Martin Luther King Jr

Answer: B. Mahatma Gandhi

14. India celebrated its first independence in which year?

A. 1930
B. 1935
C. 1942
D. 1929

Answer: A. 1930

15. Who is considered as the father of local self government in India?

A. Lord Curzon
B. Lord Ripon
C. Raja Ram Mohan Roy
D. William Bentick

Answer: B. Lord Ripon

16. Who propounded the Drain of Wealth theory?
A. Raja Ram Mohan Roy
B. JL Bajaj
C. Dadabhai Naroji
D. Ghanshayam Das Birla

Answer: C. Dadabhai Naroji

17. Target under SDG-17: Strengthen the means of implementation and revitalize the Global Partnership for sustainable development?

A. Finance
B. Capacity Building
C. Trade Facilitation
D. Sports Tournaments

Answer: D. Sports Tournaments

18. The Venue of COP 25 of UNFCCC?

A. Chile
B. Madrid
C. Kigali
D. Paris

Answer: Madrid

19. Which of the following UTs are with Legislature?
A. Delhi, Jammu & Kashmir, Puducherry
B. Delhi, Jammu & Kashmir, Daman & Diu
C. Delhi, Ladakh, Puducherry
D. Chandigarh, Jammu & Kashmir, Puducherry

Answer: Delhi, Jammu & Kashmir, Puducherry

20. The theme of world day against child labour 2019 is
A. child labour is unacceptable
B. We are united against child labour
C. Say No to Child Labour
D. Children shouldn’t work in fields, but on dreams

Answer: Children shouldn’t work in fields, but on dreams

21. Not SME Cluster is recognized by MSME?
A. Noida
B. Firozabad
C. Ghaziabad
D. Lucknow

Answer: Firozabad

22. What is the full form of HTML?
A. Hyper Text Markup Language
B. Hypo Text Markup Language
C. Hyper Time Markup Language
D. Hyper Text Mark Language

Answer: Hyper text markup Language

23. What was the name of Rover deployed in Chandrayan 2 mission?
A. Pragyan
B. Vikram
C. Kalam
D. Satish

Answer: Pragyan

24. Name of India’s 1st planned manned mission?
A. Aryabhatta
B. Rohini
C. Gaganyaan
D. Aditya

Answer: Gaganyaan

25. High speed locomotive with speed 180 kmph is manufactured at
A. BHEL
B. Vadodara
C. Patiala
D. Chitranjan locomotive works in WB

Answer: Chitranjan locomotive works in WB

26. The concept of Gross National happiness is utilized by which country to measure development?
A. Bhutan
B. Brazil
C. Finland
D. New Zealand

Answer: Bhutan

27. Which of the following arctic animal is considered as the most vulnerable due to global warming
A. Tiger
B. Deer
C. Narwal
D. Rhino

Answer: Narwal

28.State immunization against Filaria?
A. MP
B. Bihar
C. UP
D. Rajasthan

Answer: UP

29. The uninhabitable earth is a book is written by
A. Esther Duflo
B. David Wallace Wells
C. Greta Thunberg
D. Sunita krishanan

Answer: David Wallace Wells

30. Which state has the maximum elderly people in India?
A. Bihar
B. Kerala
C. UP
D. Rajasthan

Answer: Kerala

31. The 71st amendment amended 8th schedule and added konkani, maitei and….language?
A. Bhojpuri
B. Tuli
C. Awadhi
D. Nepali

Answer: Nepali

32. Organization formed in 1955 and then reference of GATT etc
A. OECD
B. OPEC
C. WTO
D. APEC

Answer: WTO

33. Aim of Sagarmala Project?
A. Port led development
B. River port development
C. Railways grid Development
D. Develop inland waterways

Answer: Port led development

34. NITI Aayog hands with ………for digital capability centers
A. Accenture
B. Boston
C. McKinsey and company
D. Ernst & Young

Answer: McKinsey and company
This question we think was from tissmat. so below questions is from tissnet.

34. Nishtha scheme is related to

Answer: Improving Quality of School Education through Integrated Teacher Training

35. Margarita with a straw is directed by
A. Sonali Bose
B. Nandita Das
C. Joya Akhtar
D. Konkana Sen Sharma

Answer: Sonali Bose

36. Edward Wallami in 1888 proposed the idea for
A. ATM Cards
B. Debit Cards
C. Credit Cards
D.Master Cards

Answer: Credit cards

37. Lesser hazardous aquatic pollutant in arctic?
A. Sewage
B. Acid precipitation
C. Heavy metals
D. Hot Water

Answer: Hot water

38. Chairman of NHRC?
A. Pinaki Chandra Ghose
B. HL Dattu
C. Vinod Rai
D. Justice Chamleshwar

Answer:  HL Dattu

39. Which state has the highest groundwater level?
A. UP
B. Haryana
C. Kerala
D. Rajasthan

Answer: Haryana

40. Candidate removed from anti party activities?
A. Disqualification
B. Defection
C. Dismembered
D. Dissolution

Answer: Defecation